Afgelopen zondag, 11 november, was de dag, dat de kinderen hun lampionnen mochten laten branden tijdens de dienst. Zie hier een foto verslag van deze druk bevolkte feestelijke dienst met een 20 tal kinderen en in heerlijke ongedwongen stemming.

 

De dienst begon eigenlijk erg somber, doordat een heuse bedelaar bij de kerkdeur om een aalmoes vroeg.

Aan het begin van de dienst mochten de kinderen met brandende lampion achter de kerkenraad naar binnen, alwaar de dominee de kinderen speciaal welkom heette en ze 'uithoorde' over het verhaal van 11 november.

De dienst werd vervolgens omlijst met enkele, door de gemeente gezongen Sint Maarten liedjes en het door ds Jan Wilts vertelde verhaal van Sint Maarten met beeld via de beamer

De kindernevendienst vond plaats in de kerkzaal zelf, alwaar de mantel van St Maarten versierd mocht worden.

Ds Jan Wilts deed de verkondiging staand voor de kuntselende kinderen.

Na afloop mocht de versierde mantel met een echt zwaard doormidden gehakt worden,

waarna de bedelaar een helft 'omgehangen' kreeg.

Uiteraard mocht na afloop met brandende lampion een lekkernij opgehaald worden.

Al met al een nieuw concept van een jeugdienst (kindernevendienst in de kerkzaal) die door jong en oud zeer gewaardeerd werd. Misschien niet om elke keer zo te doen, maar het aloude 'laat de kinderen tot mij komen' was hier meer dan op zijn plaats.

Folkert Alberts

 


 (de aankonding:)

"Elf november is de dag …. " In onze noordelijke streken waar Maarten sinds eeuwen in ere gehouden wordt, wordt op deze dag een kinderfeest gevierd. Klik eens door naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Martinus_van_Tours, dan komt u meer over deze heilige te weten. Veel kerken zijn naar Martinus genoemd, zoals de Martinikerk op de Grote Markt en onze Maartenskerk in Middelbert.


Samen met de leiding van de kindernevendienst is de kerkdienst voorbereid. Fragmenten uit het levensverhaal van deze heilige in donkere dagen zullen verteld worden. Daar hebben we licht bij nodig; neem de lampionnen mee, zorg dat uw lampen brandende zijn!

De foto komt uit de legende van Sint Martinus, over de mantel die in tweeën gekliefd wordt en gedeeld wordt met de bedelaar aan de poort, zullen we horen en zien. Deze afbeelding komt uit de Martinikerk.

De lezing zal afwijken van het rooster: we lezen uit het evangelie naar Matthéüs: 25, 31-40.

De kinderen blijven het hele uur in de kerk. Dat zal voorlopig elke tweede zondag van de maand zo zijn, in de kerkdienst zal ik daar rekening mee houden.

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com