Een van de taken van de kerkrentmeesters is het onderhoud van de gebouwen. De kerk is een monument en daar is vaak iets mee mis.Gelukkig krijgen we daar een (rijks)subsidie voor zodat we maar een deel zelf hoeven te betalen. Elke 5 jaar moeten we dat opnieuw aanvragen en vanaf 2017 is die subsidie voor de komende 5 jaar weer toegekend. De subsidie bedraagt 50% van de kosten van het ingediende onderhoudswerk. Wel de moeite dus. Daarom kan er nu dus weer van alles gedaan worden. We doen al die zaken zoveel mogelijk tegelijk dan is de overlast het kleinst. U hebt het vast al gemerkt, er gebeurde al van alles in de kerk. Dat was overigens een combinatie van aardbevingsschade en gewoon onderhoud. De aardbevingsschade werd vergoed door de NAM en de rest was voor 50% voor onze rekening en door de combinatie van de werkzaamheden was dit voor ons het voordeligst. 

Ook voor het orgelonderhoud is deze subsidie. In 2005 is ons orgel helemaal gerestaureerd en daarna kon het er weer een poosje tegen, dachten wij. Maar nu bleek toch dat er in zo’n oud en kostbaar instrument in 10 jaar weer van alles mis kan gaan. Dus opnieuw een grote beurt voor het orgel.

U hebt het allemaal gemerkt. Dit voorjaar was het grote orgel ineens weer een paar weken buiten gebruik. De firma Mense Ruiter uit ten Post heeft zeer zorgvuldig alles bekeken, onderdeeltjes vervangen, vooral veel vuil en stof verwijderd en ontbrekende stukjes bijgemaakt.  Gelukkig hadden we ons harmonium nog en Gerard heeft daar in de orgeloze weken met evenveel plezier de diensten op begeleid.

Tot slot is het hele orgel weer gestemd. Dat gebeurt elke twee jaar maar nu was het extra nodig. Met dank aan Tsjerk Kooistra en Anneliese Smorenburg is deze klus geklaard. Anderhalve dag toetsen indrukken en afwachten tot de stemmer zegt: ”Klaar” en dan weer de volgende toets. Een heel bijzondere vrijwilligersactiviteit. Maar nu is het orgel dus weer helemaal tip-top.

 

 Ammy de Raad

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com