Aan alle gemeenteleden van Damsterboord,

Op dinsdag 29 september 2015 om 19:45 uur  willen we een gemeenteavond beleggen in de kerk te Middelbert.

Het onderwerp van gesprek zal zijn:

Voorgestelde veranderingen in het gebruik van de Maartenskerk door Damsterboord

Binnen de kerkenraad wordt al langer nagedacht over de toekomst van onze kerkgebouwen. Nu gebruiken we drie kerkgebouwen, maar in de toekomst willen we graag naar een centrale plek toe.

Besluiten uit het verleden om in drie gebouwen te kerken hadden toen een goede reden. Er waren namelijk drie kerkelijke gemeenschappen die later Damsterboord zijn geworden. De beide Hervormde gemeentes te Noorddijk en Middelbert die elk in hun eigen dorpskerk samenkwamen en de gereformeerde kerk Lewenborg die in de Emmauskerk samenkwam.

Na de vorming van de Protestantse Gemeente Damsterboord zijn die drie nu naar elkaar toegegroeid tot één gemeente. Het ligt dan voor de hand om ook in één gebouw bij elkaar te komen. Een vaste plek te hebben voor de kerkdienst, kindernevedienst, vergaderingen , gespreksgroepen en andere aktiviteiten. Dat schept duidelijkheid voor wie geregeld de kerk(dienst) bezoekt, en ook voor nieuwkomers die hun weg nog zoeken.

In de afgelopen periode is de Maartenskerk niet gebruikt voor de eredienst van Damsterboord omdat de brug over het Eemskanaal buiten gebruik was. In plaats hiervan werden de diensten op de derde zondag van de maand in de Stefanuskerk gehouden. Daarbij ligt de Maartenskerk voor de meeste gemeenteleden minder centraal en we beschikken daar niet over eigen nevenruimtes.

Op deze grond heeft de kerkenraad in de besluitvorming over het gebruik van gebouwen het voornemen om als eerste stap de maandelijkse kerkdiensten in Middelbert stop te zetten.

We willen niet verhullen dat het terugdringen van ons begrotingstekort met deze stap ook een stukje op weg wordt geholpen. We kunnen hiermee een paar duizend euro besparen.

Een besluit om niet meer elke maand te kerken in Middelbert heeft natuurlijk gevolgen. We realiseren ons dat velen zich ook juist vanwege het prachtige interieur en orgel thuis voelen in de eredienst in de Maartenskerk. Dat zullen we met zijn allen zeker gaan missen.

Tenslotte raakt de plaatselijke commissie van de Stichting Oude Groninger Kerken,die verantwoordelijk is voor het gebruik van het gebouw, een vaste inkomstenbron kwijt.

Over deze zaken willen wij als kerkenraad graag met u van gedachten wisselen, waarbij we met name op zoek zijn naar mogelijkheden voor Damsterboord om de Maartenskerk op een specifiek moment wel blijft gebruiken. Met name over deze laatste vraag hopen we dat u als gemeentelid met ons mee wilt denken. Voor alle duidelijkheid: rouw- en trouwdiensten onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van Damsterboord kunnen - in goed overleg met eigenaar - altijd in de Maartenskerk belegd worden.

wanneer: dinsdag 29 september

aanvang: 19.45 uur

lokatie: IN de Maartenskerk te Middelbert

Douwe Hollinga zal op deze avond gespreksleider zijn.

We hopen velen van u op deze avond te mogen begroeten.

Namens de kerkenraad

Henk van Dijk, voorzitter

Ds Jan Wilts, predikant.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com