Wij gedenken Dirk ten Dam, Pastor van de Walfriedparochie en pastor ook voor velen daarbuiten.

Op zaterdag 17 mei hoorden we dat Dirk ten Dam, na twee hersenbloedingen in coma lag. Zijn situatie was zorgwekkend. Op maandag 19 mei is Dirk gestorven.

De kerkenraad en velen in onze gemeente zijn diep geraakt en bedroefd bij zijn overlijden. Vorig jaar vierde Dirk ten Dam dat hij 25 jaar verbonden was aan de Walfriedparochie, een korte tijd daarna ging hij met emeritaat. Dat emeritaat werd een 26e jaar van verbondenheid aan zijn parochie en een 26e jaar van warme belangstelling en ruimte voor velen ook van Damsterboord.

 

Gevormd door de beloften die het Tweede Vaticaans Concilie in zich droeg, zette Dirk zich volop in voor de oecumene. Welke kant kerk en maatschappij ook uitgingen, de geest van dat concilie bleef het baken waarop hij zich oriënteerde. In één symbool zag hij het samengevat: breken en delen met allen die verzameld zijn rond brood en wijn.

Velen in Damsterboord kennen "Dirk" - pas later hoorde ik zijn achternaam - en velen hebben ook in vreugde en zorgen met hem samengewerkt. Natuurlijk kwamen er ook verschillen aan het licht, maar in alle samenwerking zochten we binnen Damsterboord en de Walfriedparochie, voorgangers en leken, wat ons met elkaar verbond en deelden we de vrucht daarvan.

Dirks naasten en de Walfriedparochie en ook Damsterboord en vele anderen verliezen een toegewijd pastor met een ruim hart. Dit verlies is groot en moet gedragen worden in een onzekere periode voor onze oecumenische partner de Walfriedparochie.

Moed, wijsheid en kracht wensen we de parochie in het dragen van dit verlies. En dat allen die om hem rouwen, zij die hem het meest na staan in het bijzonder, troost mogen vinden bij God en elkaar.

Met dankbaarheid en genegenheid gedenken we in Damsterboord Dirk ten Dam, moge zijn gedachtenis ten zegen zijn,

namens de kerkenraad en de gemeente,

Henk van Dijk, voorzitter,

Jan Wilts, predikant.

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com