Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. Voor  2014 is gekozen om het jaarthema en de slogan “VRIJHEID GEEF JE DOOR” te blijven gebruiken, met dien verstande dat het geheel een ander accent heeft gekregen met als onderwerp ‘wederkerigheid’.
Prof.dr. Ernst Hirsch Ballin  heeft hier voor dit jaar een verdiepende tekst bij geschreven.


WEDERKERIGHEID

Dat mensen elkaar respecteren is een belangrijk kenmerk van een vrije samenleving. Mensen moeten elkaar over en weer zien staan. Dit is de betekenis van ‘wederkerigheid’ waarop het eerste artikel van de Universele Verklaring  van de Rechten van de Mens doelt.
Anderen zien staan betekent niet dat je iedereen ook sympathiek vindt. Mensen zijn nu eenmaal verschillend. Sommige mensen gedragen zich zo onuitstaanbaar dat je ze liever niet meer tegenkomt. Maar als iemand van te voren denkt dat een ander niet deugt omdat hij tot ‘een verkeerde groep’ behoort is er  iets mis, tot zover Hirsch Ballin.

STEFANUSKERK 16 APRIL

Een doordeweekse dag met een  doordeweekse bezetting van het kerkgebouw.


Leerlingen uit de eindgroepen van een 2 tal basisscholen, de o.d.s. De Starter en de c.b.s Johannes Calvijn luisteren ademloos naar het verhaal van Shady, leerling van de opleiding HAVO-2-jarig van het Alfa College in Groningen:
“Ik ben geboren in Egypte, mijn moeder is joods en ik ging naar een school waar mijn juf een burka droeg. De demonstraties op het Tahrirplein heb ik vanaf het begin meegemaakt.
Ik ben blij dat ik  nu in een land leef waar ik mezelf kan zijn. Waar ik mag vertellen wie ik ben en wat ik voel; over mijn geaardheid hoef ik hier niet te zwijgen en in deze kerk mag zeggen dat ik niet gelovig ben. Dat is voor mij vrijheid en dat gevoel  wil ik ook aan jullie doorgeven.”
Geen jeugdjournaal dat hier, met welk indringend verhaal over wat is geweest tegen op kan. Dit hakt er bij de kinderen in.

De 70 leerlingen uit de groepen 7 en 8 hebben in de weken voorafgaande aan deze bijeenkomst op school gewerkt rondom het  thema “vrijheid geef je door”. Aanleiding is mede geweest de viering van de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945. Vandaag is de presentatie en tevens afronding van dit door de Stichting Het Bevrijdingsbos georganiseerde initiatief.


Leerlingen van De Starter hebben thema’s als: verzet, Jodenvervolging, vrijheid en onvrijheid verder uitgewerkt. Middels gedichten, dagboekverhalen en een rap geven ze hier blijk van.
De bijeenkomst wordt afgesloten met een bezoek aan het naast de kerk gelegen Bevrijdingsbos

BEVRIJDINGSBOS en KINDERRECHTENPAD

Het Bevrijdingsbos ligt in het natuurgebied Kardinge aan de oostkant van het dorp Noorddijk.
Het is het geschenk van de inwoners van de stad aan de Canadese bevrijders van onze stad.
Een monument waar jaarlijks op 5 mei de bevrijding wordt gevierd. Het regimentenplateau en een groot Maple Leaf blad zijn directe herkenningstekens.
Door het bos loopt het Kinderrechtenpad, waarin opgenomen 10 stenen waarop de rechten van het kind worden weergegeven, zoals die door Verenigde Naties zijn vastgesteld. Leerlingen van de Johannes Calvijnschool hebben een naambord voor dit Kinderrechtenpad ontworpen en de onthulling hiervan vindt plaats in tegenwoordigheid van de landelijk voorzitter van Unicef. De school heeft het bos als monument geadopteerd.

“Onderwijs is het meest krachtige wapen dat je kunt gebruiken om de wereld positief te veranderen”. Dat deze uitspraak van Mandela niets aan kracht heeft ingeboet blijkt ook deze ochtend. Het verhaal van hun generatiegenoot uit Egypte heeft indruk gemaakt op de kinderen. Het besef dringt door dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en dat basisrechten van kinderen als bescherming tegen geweld en recht op voedsel, onderwijs en een eigen cultuur, geaardheid en voedsel in vele delen van de wereld geen vanzelfsprekendheid is.
4 en 5 mei zijn de jaarlijkse momenten om stil te staan bij slachtoffers van oorlog en vervolging en om de vrijheid te vieren.

Hirsch Ballin: “Vrijheid staat of valt bij de ruimte die we elkaar bieden. Mensen zijn op elkaar aangewezen. Vrijheid is meer dan elkaar met rust laten, iets anders dan je gang gaan of er geen ander mens is. Vrijheid kan alleen bestaan op basis van wederkerigheid.”

Wiebe SchoonhovenGa naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com